- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set822
Så nærmer førstearvingen sig skolestart og yngstearvingen skal til at have madpakke med i børnehaven.
Derfor gik yngstearvingen og far i køkkenet, da hun syntes det kunne være godt med pølsehorn til madpakken. Men så skal man også hjælpe til.
Manitoba hvedemel
Hvis ungerne skal have det med på madpakken, tænkte jeg, at det skulle være noget med en lille smule gods i. Så hvilke meltyper kunne vi arbejde med? Efter nogen tids søgen i skabene, fandt vi noget Manitoba hvedemel og noget fuldkorns hvedemel. Så kunne geografilæreren jo lige forklare bettefisen, at Manitoba er et canadiske distrikt, hvor man laver en god mel. Deraf navnet, Manitoba. Manitoba-distriktet ligger lige som Danmark i den tempererede klimazone, men hveden er udsat for andre vejrforhold end i Danmark. I Danmark har vi kystklima, mens der er fastlandsklima i Manitoba, hvilket giver en god varme om sommeren og megen kulde om vinteren. Vidtstrakte prærier og et perfekt klima er naturens gave til de lokale bondemænd. Det er sandsynligvis også det, der gør Manitoba hvedemelet til en kraftig hvedemel, Naya. Datter kigger undrende på far… Altså melet har et meget højt proteinindhold, hvilket giver en elastisk dej og nogle flotte pølsehorn. Mere præcist er det godt mel til brødbagning. Datter kigger stadig undrende på far…
Det fint sigtede Manitoba hvedemel har nemlig et højt protein- og glutenindhold. Det giver melet en fantastisk hæveevne. De fine skaldele og den sunde kim er med i det sigtede mel. Manitoba melet er ikke helt hvidt, og vores pølsehorn får derfor en let gylden krumme. Datter kigger stadig undrende på far… Jeg må kæmpe for hendes fulde opmærksomhed og smider trumfen!
Datter kigger stadig undrende på far… Jeg må kæmpe for hendes fulde opmærksomhed og smider trumfen!
Trumfen!
I Manitoba boede der indianere i gamle dage!
Far har datters fulde opmærksomhed!
Far, Allan var indianer til fastelavn… Lille skat, vidste du, at indianerne og de lokale canadier kalder Manitoba hvedemelet for ”præriens guld”? Orh, fedt far! Jeg har en guldsten inde på værelset. Det siges, at ordet Manitoba kommer af Manitowapow. Det er Cree-indianernes ord for den del af prærien, som de engang betragtede som ”åndernes stræde”. Det er i dag centrum for store dele af hvededyrkningen i Canada.
Det er her omkring, at dejen stilles til hævning, og vi går ind og ser Lego Friends…
40 styks
20 pølser (halveres)
50 g gær
5 dl sødmælk
1 spsk sukker
50 g smør
100 g fuldkorns hvedemel
650 g Manitoba hvedemel
1 tsk salt
1 æg til pensling
- Tænd ovnen på 220º over-/undervarme (husk varmluft, hvis du har to bageplader i ovnen).
- Lun sødmælken til den er lillefinger varm.
- Smuldr gær i sødmælken og tilsæt salt og sukker.
- Smelt smørret og bland det med mælken (alternativt kan du bruge flydende margarine).
- Tilsæt fuldkorns hvedemel og rør rundt.
- Tilsæt, lidt ad gangen, Manitoba hvedemel og ælt dejen godt og grundigt til den er smidig og elastisk. Stil den til hævning i ca. 30-60 minutter.
- Halvér alle pølserne.
- Del dejen i to. Rul dejen ud og gør dejen flad med en kagerulle. Skær små firekanter ud af dejen med en pizzaslicer og kom pølserne herpå. Fold, pres på kanten, rul og læg pølsehornet på bagepladen (se billede).
- Pølsehornene sættes til efterhævning på en bageplade med bagepapir i ca. 15 minutter.
- Bages ved 220º i ca. 15 minutter på normal over-/undervarme.
Sådan kreerede vi dagens pølsehorn. Formen er jo egentlig underordnede. Yngstearvingen var vild med denne i dag…
Pensl med æg eller mælk inden bagning.
Vi tager pølsehornene op af fryseren aftenen inden, når vi laver madpakkerne. Så er de klar, når de spises til middag dagen efter.
Velbekomme.
Efterlad en anmeldelse